Träningstips
5 januari 2023 06:25
Ridsportplus

Så får du hästen att känna sig duktig efter varje pass

ProffstipsVictoria Almgren har varit en etablerad unghästutbildare i många år. Här sammanfattar hoppryttaren sina bästa tips för att få den unga hästen att känna sig duktig.

Så får du hästen att känna sig duktig efter varje pass
Victoria Almgren ger sina bästa tips. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Individanpassa den mentala delen hos hästen

    Alla hästar är inte likadana. Det är som med människor – en del väldigt ambitiösa och andra är mer bekväma. En del trivs till exempel med att arbeta mycket på ridbanan och då låter jag dem göra det mer och inte ridas ut så mycket. Andra tycker att det är tråkigt och blir lite lata av för mycket arbete på banan och behöver ridas ut mer.

    Jag försöker var ganska ödmjuk inför hästarna och anpassa mig efter hur de vill ha det. När det gäller det mentala är det viktigt att se när det är dags att gasa på och bromsa träningen.

    2. Bygg upp hästen fysiskt

    Vi ska bygga upp hästarna fysiskt så att de orkar bära oss på rätt sätt. Jag påminner mig ofta om att hästarna inte är gjorda för att bli ridna på, och om vi nu ska rida måste vi anpassa oss till det. Det handlar om att träna lagom mycket och på rätt sätt med varierat underlag och inlagda viloperioder.

    Jag personligen tycker att jag skulle ha misslyckats med träningen om hästen till exempel blir muskelöm eller blir väldigt trött och håglös. Då har det gått för långt. Jag tar gärna emot hästarna från hösten när de är 3,5 år, så att jag kan göra inhoppningen själv. Då vet jag vad de har gjort och de kommer in i mitt system tidigt.

    Hästarna vill oftast vara till lags och göra det vi ber dem om, ifall de bara förstår vad de ska göra.

    3. Kommunicera med hästen

    Hästens utbildning handlar inte bara om fysisk träning, utan också om att lära hästen förstå alla hjälper. Jag försöker rida med väldigt enkla, renodlade hjälper där hästen egentligen inte kan missförstå vad jag menar. Om det ändå blir så går jag alltid tillbaka till mig själv och funderar på om jag kan förklara det på något annat sätt. Hästarna vill oftast vara till lags och göra det vi ber dem om, ifall de bara förstår vad de ska göra.

    Att tvinga dem till något är kortsiktigt och får dem inte att gilla sitt jobb på sikt. De är ju våra arbetskamrater som vi vill ha ett gott samarbete med. Det roligaste med unghästar är den här utvecklingen, att få en ung oslipad diamant som man slipar försiktigt på.

    4. Få hästen att känna sig duktig

    Jag vill att hästen ska känna sig duktig efter varje pass. Jag är inte så mycket för översvallande beröm och kramar och godis, även om jag så klart klappar dem. Det handlar mer om att när hästen gör rätt så infinner sig ett lugn, en harmoni, hos oss som ekipage. Det är lite svårt att sätta ord på det, men jag tror också att hästen känner när jag är nöjd och då känner den sig också nöjd.

    Konkret innebär det att när jag till exempel hoppar in dem ska de inte vara jättetrötta efter ett pass utan fortfarande vara ganska fräscha och vilja lite mer när vi är klara. Ett annat exempel är att jag släpper trycket från skänkeln så fort hästen har agerat på det, det blir också som ett lugn och beröm för häst

    Fakta

    Victoria Almgren

    Victoria Almgren är 48 år och baserad utanför Värnamo. Specialiserad på att utbilda unga hästar, syns i startlistorna när det är unghästchampionat. Har ridit flera UVM, vunnit Breeders och tagit fram bruksprovsvinnare. Tävlar en del internationellt, bland annat med godkända hingsten Mr Vain 1324.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2022.

    Ridsport digital

    99:- i månaden