Hästägartips
8 juli 2022 06:30

Inför hästköpet: ”Leta efter en häst som passar dig”

EkonomiTurridning. Ridskola. Medryttare. Och så dags att köpa en egen islandshäst?
– Ta hjälp, säger proffsen.

Inför hästköpet: ”Leta efter en häst som passar dig”
Har du alltid drömt om en manfager skäck? Kanske kommer du att behöva tänka om. Foto: Istock

Caroline Oddsson är jurist, tränare, domare och ridlärare nivå 2.  ”Ha tålamod”, är hennes spontana råd till den som ska köpa sin första islandshäst.
– Leta efter en häst som passar dig. Var objektiv och ta reda på så mycket som möjligt om hästen du är intresserad av. Var kritisk – också när det gäller dina egna förutsättningar. Och var noga med kontraktet.

Carolineoddson_webb_02
Caroline Oddsson. Foto: Privat

– Det är en konst att matcha häst och ryttare. Det finns så många varianter – pigga  hästar och hästar med mindre energi. Välutbildade stabila och unga gröna. Hästar som är utbildade av privatryttare går sällan att jämföra med ridskolehästar, säger Caroline Oddsson.
– Hästarna på ridskolan har sitt jobb av en anledning. De är otroligt anpassningsbara. På en vecka kan de ha tio till tjugo ryttare på ryggen som alla ger olika signaler. En privathäst rids oftast av en eller två ryttare, de är vana vid ett signalsystem och en ridstil.

Det finns en uppsjö av plattformar där säljare och köpare kan mötas. När du är intresserad av en viss häst, ställ många frågor till säljaren – och lägg tid på google, säger Caroline Oddsson.

Har hästen tävlingsresultat? Finns facebookuppdateringar om händelser i hästens liv? Har den annonserats ut tidigare?
– Det kanske kan kännas lite märkligt men det gömmer sig mycket värdefull information i sociala medier. Det som är mest intressant är förstås att få reda på om hästen varit skadad eller sjuk. Säljare och köpare har ibland olika uppfattning om vad som räknas som en sjukdom eller skada.

Tänk igenom noga

Köparen kan begära att få se hästens tidigare veterinär- eller försäkringsjournaler men säljaren har ingen skyldighet att lämna ut dem.
– Köparen har undersökningsplikt som är reglerad i lagen. Det innebär att köparen har skyldighet att undersöka hästen utförligt för att inte missa något som gör att man senare vill häva köpet. Det går inte att häva ett köp för att man ångrat sig eller för att hästen till exempel var för svår för ryttaren.

Konsumentköplagen som reglerar köp från näringsidkare uppdaterades 1 maj i år och ger hästköparen ett något svagare konsumentskydd än tidigare. Kontraktet är en viktig del av hästaffären. Caroline Oddsson säger att det är värt att ta hjälp av en person som kan hästjuridik.
– Det kan tyckas dyrt med några tusenlappar att anlita en jurist men det är inget jämfört med vad en tvist kan kosta i tid och pengar. Dessutom är det känslomässigt påfrestande och hästen kommer i kläm.

Det tar tid att lära känna varandra

För förstagångsköparen är det en stor livsförändring att bli med häst. Caroline påminner om att ägarbytet också är en stor omställning för hästen.
– Nytt stall, nytt foder, ny ryttare, ny miljö. Vi förändrar alla förutsättningar i hästens liv och då är det viktigt att vänta ut den. Det tar tid att lära känna varandra och för hästen att boa in sig i sitt nya hem.

Var öppensinnad

Madeleine Wickström tar emot hästar för försäljning och har erfarenhet av många möten med spekulanter. Hon har förmedlat mellan åttio och hundra islandshästar per år under de fem år hon varit verksam.
– Var öppen och ärlig med vad du kan och vilken sorts hästar du ridit tidigare. Ta gärna med din ridlärare som kan provrida hästen först. Rid hästen både ute och i paddock, råder hon.

Image2
Madeleine Wickström. Foto: Privat

Du kanske har drömt om ett silversvart femgångssto men blir rekommenderad att prova en brun fyrgångsvalack i försäljningsstallet. Men ska du köpa din första islandshäst ska du vara öppen.
–Var inte för inriktad på färg, kön eller ålder utan var öppen för förslag och lita på din magkänsla. Det ska kännas bra.  Sök efter en häst i din prisklass men var inte snål i köpet. Hästen kostar ju lika mycket att äga oavsett vad den kostat i inköp, säger Madeleine Wickström.

Fakta

5 extratips från Caroline Oddsson:

  • Spara annonsen – om det blir en tvist kan den vara bra att ha som bevis.
  • Försök få så mycket skriftlig information som möjligt. Ta med någon som kan filma när du provar hästen.
  • Var med när hästen veterinärbesiktigas och be gärna att få prata enskilt med veterinären.
  • Försäkra direkt. Ofta kan det vara bäst att ta över en befintlig försäkring. Behåll eller höj försäkringsbeloppet.
  • Ta reda på allt som går om hästen. Det är till fördel för både köpare, hästen och säljaren. Ingen vinner på att undanhålla information.

Ridsport digital

99:- i månaden