Avel
11 juli 2022 06:28
Ridsportplus

Rätt sätt att skydda fölet mot insekter

SommarUnder sommaren omges hästarna av allehanda stickande flygfän. Behöver fölet skyddas från mygg, knott och fästingar?

Rätt sätt att skydda fölet mot insekter
Fölet tar ofta skydd med hjälp av mammans svans för att skyla sig från insekter. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En rundringning till uppfödare på olika platser i landet visar att de flesta inte anser att insekterna är ett särskilt stort bekymmer för fölen. Undantaget är Helena Stjärnholm, hopphästuppfödare i Boden. Där drabbas man hårt av mygg runt midsommar varje år.

    – Vi måste skydda både stona och fölen med Zitch. Annars blir stona så stressade att de bara vandrar runt och de stackars fölen måste följa efter och får inte vila.
    – Man droppar lite av medlet i manen.

    Zitch hette tidigare Switch-pour-On och är receptbelagt. Det är baserat på permetrin och skyddar mot svidknott. Det är godkänt att använda på dräktiga och lakterande ston.

    Vill flytta ifrån myggproblemen

    Helena Stjärnholm menar att det är svårt för dem som inte upplevt det att förstå hur obeskrivligt hemskt det är när myggen svärmar.
    – Vi har mycket bekymmer med mygg. Varje år när det är som värst säger vi att vi ska flytta härifrån. Men så går den värsta myggperioden över och vi är kvar ändå.

    Det är viktigt att inte bara ta vilket flugmedel som helst och spruta på fölungarna. Det är Kemikalieinspektionen som godkänner bekämpningsmedel mot insekter och på inget av de nu godkända finns det utskrivet att de kan användas på föl.

    Flertalet är baserade på icaridin i olika grad och en del motverkar även fästingar. Ett sådant preparat är Centaura och om det säger tillverkaren att det inte finns någon begränsning för användning på föl, men att man ska vara noga med att inte behandla för nära juvret på stoet när fölen är unga och diar ofta.

    En produkt som inte ska användas till föl under tolv veckors ålder är Absorbine Ultra Shield. Detta framgår i informationen kring medlet.

    Bäst är att ta in hästarna

    Klinikveterinär Anna Eriksson, Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg, sammanfattar läget så här:
    – Även föl kan behöva skyddas från stickande insekter och fästingar om insektstrycket är högt. Det bästa är att ta in sto med föl under de tider på dygnet som knott/stickande insekter är som mest aktiva.
    – Det går även att använda insektsmedel på stoet, men undvik juver/undersida av buken där fölet kommer åt med sin mule. Läs på informationen om medlet är säkert även till föl. De typer som innehåller bekämpningsmedel, som pour-on och spray med permetriner, bör inte användas på föl under tre månaders ålder, säger Anna Eriksson.

    Fakta

    Insektproblem

    Det finns en rad flygfän som kan irritera hästarna under sommaren:

    • Svidknott, cirka 160 arter.
    • Knott, cirka 60 arter.
    • Mygg. Vi har cirka 50 arter stickmyggor, i Norrland främst översvämningsmygg.
    • Bromsar
    • Flugor
    • Styngflugor lägger sina ägg på hästar under högsommaren. De bekämpas genom avmaskning med ivermektin eller moxidektin under tidig höst eller mars-juni.

    De flesta insektsproblem kan lösas genom stora naturhagar, där hästarna kan hitta en plats med lite vind som blåser bort insekterna. Mygg- och bromsfällor kan också vara bra.

    Regelbunden mockning är ett annat tips.

    Svensk forskning har visat att insektstrycket minskar i väderskydd med täckta sidor.  Studien heter Daytime shelter use of individually kept horses during Swedish summer, Elke Hartmann med flera, 2015.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2022.

    Ridsport digital

    99:- i månaden