Avel
17 juli 2022 06:25
Ridsportplus

5 tips: Så får du stoet dräktigt

FölTyvärr får en del stoägare det tråkiga beskedet att stoet är tomt. Veterinär Ann Gånheim ger råd om hur man hanterar ston som inte blivit dräktiga.

5 tips: Så får du stoet dräktigt
Att få stoet dräktigt är inte alltid lätt, men det finns sådant som är viktigt att känna till för att öka chanserna. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Kontrollera allmäntillståndet

    Allra först görs en check av att stoet mår bra; har en blank hårrem och gott allmäntillstånd. I annat fall kan det föreligga någon underliggande sjukdom som PPID. Ston bör varken vara för feta eller för magra, men de som är på väg uppåt i hull har lättare att bli dräktiga än en fet häst som bantas. Det senare är inte bra.

    Om stoet är lite åt det tunna hållet, får man öka på fodret rejält, så kallad flushing, det brukar ha god effekt.

    Ann-ganheim
    Ann Gånheim är veterinär med lång erfarenhet av semin- och stuteriverksamhet.

    2. Gynekologisk undersökning

    Det är viktigt med en noggrann gynekologisk undersökning, inklusive ett bakteriologiskt prov. Detta är särskilt viktigt efter långdragna fölningar, om stoet haft kvarbliven efterbörd eller om hon gått gall året innan. Beroende på resultat får eventuella behandlingar sättas in. I vissa fall behövs även en biopsi så att man ser hur livmodern mår. Rent allmänt bör man ge ston några brunster att komma igång på, har man börjat för tidigt finns det risk för att hormonspelet inte är riktigt i gång.

    3. Åldern kan inverka

    Åldern på stoet spelar roll, eftersom fertiliteten avtar med åren. Från cirka 15 till 17 års ålder minskar livmoderslemhinnans kapacitet. Om det är ett sto som är från 15 år och uppåt och som är betäckt för första gången, eller om det har gått lång tid sedan hon fick föl sist, kan det vara lite besvärligare att få henne dräktig. Befruktningen fungerar allra lättast med 4- till 5-åriga ston med föl vid sidan.

    4. Stressfri tillvaro viktig

    Något som kan spela in är stress, och det kan vara olika saker som stressar ston. Dels finns tävlingshästar som inte hunnit varva ner från intensiv träning och tävling, dels kan stoet känna stress om hon inte trivs i sin flock. Dessa ston kan resorbera tidigt. Lär känna individen – vissa ston blir stressade av transport och miljöbyte. Tänk igenom hur tillvaron kan underlättas för känsliga ston för att göra den så stressfri som möjligt.

    5. Fertil hingst avgörande faktor

    Valet av hingst kan spela stor roll, då fertiliteten kan skilja sig väldigt mycket. Det kan förekomma att vissa ston och hingstar inte funkar ihop och då kan stoet resorbera fostret tidigt. Oftast är det dock hingstens fertilitet som fallerar, men detta kan vara svårt att få grepp om. Det är i regel en lång kedja av hantering av sperman innan den når stoet. Rådgör med hingststationen om vilka hingstar som kan finnas tillgängliga att använda i stället. Om stoet inte tagit sig efter två semineringar med samma hingst kan det vara vettigt att byta hingst. Ha gärna två eller tre val med i planeringen från början, för att slippa göra hastiga beslut längre fram.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2022.

    Ridsport digital

    99:- i månaden