Sport
18 augusti 2022 06:41
Ridsportplus

Underlaget på NM får kritik

NM2022Arrangören kämpade hårt under pågående mästerskap för att hålla banan i trim, ändå har underlaget vållat diskussion och många ryttare uttryckte oro för hästarnas välbefinnande.

Underlaget på NM får kritik
Det lösa underlaget var bekymmersamt för flera ekipage under veckan.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I uttagningarna sladdades och vältes först ovalbanan mellan var tionde ekipage, sen mellan var sjunde ekipage. Under finaldagarna sladdades och vältes det mellan varje final. Det gick inte att missa att arrangören av årets Nordiska mästerskap svettades och slet hårt under veckan med en sladd och två ångvältar för att försöka få banan i så gott skick som möjligt.

    Redan 2018 skulle Nordiska mästerskapen arrangerats av Finland, likaså 2020. (2020 blev mästerskapet inställt på grund av coronapandemin. reds anm.) Men bägge gångerna fick mästerskapet byta land på grund av att den tilltänkta banan i Ypäjä i Finland inte var färdig och bägge gångerna tog Sverige på sig värdskapet för mästerskapet. 2022 var det ändå till sist Finlands tur att arrangera och då blev det på Åland där föreningen Àlenskur islandshästförening med runt 100 medlemmar huserar. Föreningen har crowdfundat och kämpat för sin ovalbana, som blev färdig för inte ens ett år sedan. Frågan om att arrangera mästerskapet kom i september, vilket föreningen berättat om.

    Under mästerskapsveckan undrade flera ryttare om det var en så klok idé att placera NM på en bana som ännu inte hunnit sätta sig. Flera ryttare från olika nationer som Ridsport pratat med under veckan uttryckte oro för hästarnas välfärd på grund av det bristande underlaget.

    Kom till a-final – strök sig

    Norska Nils-Christian Larsen valde att stryka sin häst från mästerskapen på grund av förhållandena. Flaumur frá Sólvangi (f-09, e Gaumur frá Auðsholtshjáleigu, u Fluga frá Breiðabólsstað) och Nils-Christian Larsen startade uttagningarna i både T1 och V1. I V1 kom ekipaget till a-final med poängen 7,50 men valde alltså att stryka sig.
    – Jag tyckte inte det var värdigt att rida Flaumur på den banan. Jag har aldrig upplevt något liknande någonsin, men vill också tillägga att ett sånt tungt, löst och dåligt underlag påverkar olika hästar olika. Det var flera hästar som ådrog sig skador på evenemanget och jag tänker framåt och vill ha en hållbar häst. Själva tävlingsplatsen var jättetrevlig annars med bra möjligheter till uppvärmning och bra förhållanden i den stalldel som jag tilldelades. Veterinären hade en otrolig service, likaså domarna – alla var väldigt vänliga, skriver han i ett meddelande till Ridsport.

    Underlaget 24
    Underlaget på passbanan.

    – Enligt min mening är det inte något problem att rida på en nyanlagd bana om man ser till att anlita proffs och använda rätt material. Jag byggde en ovalbana här hemma, det tog en vecka att göra den och den har varit bra sen dag ett att rida på, skriver Nils-Christian Larsen till Ridsport.

    Även Daniel och Katie Sundin Brumpton som rider för Sverige respektive Finland, ställer sig tveksamma till att mästerskapet arrangerades på banan innan kvaliteten på underlaget var säkerställd.

    – Underlaget var mycket löst och tungt, passbanan något bättre och den blev bättre inför söndagen. Natten till söndag så var det väldigt fuktigt och då satte sig passbanan annorlunda än de andra dagarna och eftersom passen var först ut på söndagsmorgon så var förutsättningarna bättre. Därför fick vi se oerhört fina löp och spänning ända fram till sista hästen, säger Daniel Sundin Brumpton.

    Katie Sundin Brumpton hade två hästar med sig till mästerskapet varav en påvisade hälta efter att ha ridit på banan.
    – Vissa av hästarna upplevde underlaget som mycket tungt och fick balans- och bärighetsproblem. Några av hästarna hade mycket svårt att hitta balans i passen. Det var ganska många som slog på sig på grund av tunga underlaget och min ena häst blev halt, förmodligen på grund av att underlaget släppte på ovalbanan, säger hon till Ridsport.

    Katie Sundin Depill3
    Katie Sundin Brumpton på banan på Åland.

    – Själva uppvärmningsmöjligheterna var mycket bra. Det var otroligt trevligt hur allting låg nära till hands. Stallarna fungerade bra men tältstallarna hade inte fungerat över huvudtaget om det hade regnat eller blåst då dom var både väldigt klena och det hade regnat rätt in till hästarna. Det var tappert arrangerat av en liten grupp människor. Arrangörerna har varit väldigt hjälpsamma och många av dom försökte sitt bästa. Stor eloge till dem. Hade bara banorna varit bra så hade det varit toppen! säger Daniel och Katie Sundin Brumpton.

    Fler påslag än vanligt

    Izabella Granswed är Svenska islandshästlandslagets veterinär, hon menar att skaderisken kan öka med ett underlag som ännu inte satt sig, men att det finns flera faktorer med underlaget som påverkar.

    – Man kan få en större belastning på senor, leder och de stöttande ligamenten om underlaget är för djupt, men också om det är alldeles för hårt och stumt. Det vi vill ha till islandshästarna är ett fastare underlag med bra grepp, men som även sviktar och tillåter ett visst glidmoment. Är underlaget för djupt blir det också ett hårdare arbete för hästen. Musklerna måste jobba mer, då kan hästen få mjölksyra och med mjölksyra tappar hästen koordination vilket ökar risken för snedtramp. Det är samma sak om du är ute och springer och blir trött, till slut börjar du trampa snett för att din koordination blir sämre.

    – Okoordinerade rörelser kan leda till att hästarna slår på sig, trampar sig och får ett större genomtramp i framförallt kotleden. Lederna hamnar mer i ytterlägen, vilket ökar risken för skador, säger Izabella Granswed som upplever att det är främst det hon sett från banan på Åland.

    – Det vi har sett på den här tävlingen är att vi har fått fler trampskador och påslag än vid andra tävlingar. Som till exempel en av young-rider hästarna i speedpassen. Den slog på sig och fick en enklare sårskada, men ändå såpass att vi valde att stryka den från sista löpet då vi inte ville riskera hästens hälsa på något sätt. Hästen är inte halt och mår bra, men framför allt så är det en häst som inte brukar slå på sig, säger Izabella Granswed och berättar att hon behandlat flera hästar för mindre trampskador och sårskador under veckan.

    – Jag tror det handlar om just koordinationsproblematiken som uppstår när underlaget släpper. Underlaget varierar på banan, det är hårdare på vissa ställen och lite djupare på andra ställen vilket gör att en del hästar slagit på sig på ett sätt som de inte brukar göra, säger hon.

    Ridsport har sökt Álenskur islandshästförening som hänvisar till tävlingsledaren. Ridsport söker också Nordic Icelandic Horse Collaboration, ordförande för Finska islandshästförbundet och FEIF för kommentar.

    Ridsport digital

    99:- i månaden