Värmebalanseringsberäkningar och Avelsråd

De tre senaste veckorna har sprungit iväg. Vårkänslan har börjat infinna sig vissa dagar trots att vinterlandskapet och minusgraderna består. Att snön ligger kvar ett tag till gör mig inget då hästarna kommer in rena och fina från hagen. Den här veckan har antalet elever på skolan avtagit en del då många gymnasieelever samt lärare åkt på sportlov. Vårt arbete med träningshästar, mineral- och projektarbeten mm fortgår och nästa vecka går vi åter in på en examinationsvecka.

Förra veckan var uppbokad  av föreläsningar samt möten av hästkaraktär även utöver skoltid. Vi hade blandannat besök av Karin Morgan, Karin är Agronomtekniker samt docent och har undervisat oss i stallmiljö samt hästens värmebalansering. Då Karin var på plats så lades även en öppen föreläsning in under tisdagskvällen. Föreläsningens tema var hästens reglering av kroppstemperatur och dess värmebalans. 12476397_10208941253429567_1383035960_nUnder föreläsningen togs det exempelvis upp att hästen reglerar sin temperatur genom att dra åt respektive öppna upp sina blodkärl, utfodringens samt foderstatens betydelse för hur klimatkänslig hästen är och en hel del mer. Karin har även gjort en studie på travhästar där de tittade på återhämtning var på en klippta resp oklippta hästar (Studien heter- The effect of coat clipping on thermoregulation during intense exercise in trotters). Så med tisdagens föreläsning färsk i minnet så ägnades onsdagsförmiddagen åt att beräkna hästens värmebalans, matematikhuvudet fick en liten chock av värden som skulle beräknas för att till slut kunna få ut ett resultat av hästens nedre kritiska temperatur. Väldigt intressant att de individuella kritiska temperaturerna kan vara så olika, då vi beräknade två islandshästar på skolan så skilde det nästan 15 grader i vilken temperatur som hästen själv inte kan utvinna egen värme. I detta fallet berodde skillnaden på att en av hästarna beräknades med överhull medans den andra med normalhull.

Inte nog med att vi hade besök av Karin så kom även Vignir hit en sväng. Fick en kontroll och uppdatering av Julius inför kommande veckas examinationer. Vi alla hippologstudenter i både första och andra året fick även en gemensam lektion i att ställa upp hästarna inför exteriörbedömning, vi fick tips på hur vi bör ställa upp varje  häst för att de ska bli så snygga som möjligt.

Vi hippologstudenter tog även en av skolans bussar i onsdagskväll för att åka på Avelråd på Dille. Har följt debatterna så det var intressant att få en ännu mer inblick och upplysning om aveln i Sverige. Mötet var väldigt välplanerat, strukturerat med välarbetad statistik. I och med mötet klargjorde jag min egen uppfattning och åsikt om framtiden inom den svenska aveln. Sammanfattningen av alla avelsråd finns att läsa på Sifavel.se.

I fredags gjorde vi en examination i undervisningsmetodiken samt för ridledare inom SIF, jag är ridledare sedan tidigare men en uppfräschning gör ju ingenting. Det kom ett gäng med tjejer från ett gymnasium där de läste ridhäst som specialidrott, de skulle prova på att rida Islandshäst så vi slog ihop deras ridlektioner med våra examinationer, bra träning för alla att instruera helt okända elever. Allas examinationer blev godkända och imorgon väntar en utvärdering av kursen Pedagogik i hästverksamhet.11146172_10208941255149610_2027946061_n

Nu  ska jag fortsätta att läsa jordbruksverkets regler om gödselhantering. Ha en fin dag

/Malin

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *