Nyheter
22 november 2022 12:39
Ridsportplus

Williams pantprojekt kan leda till en ny ridskolehäst

Ung entreprenörSnart tioårige pararyttaren William Klemets rider sedan tre år tillbaka på Hallsta ridklubb. Klubben fick nyligen avliva en av sina fyrbenta trotjänare. Nu har William gett sig sjutton på att hjälpa till med ett nyförvärv – genom att panta burkar.

Williams pantprojekt kan leda till en ny ridskolehäst
Snart tioårige William Klemets är pararyttare och envis burk- och flaskinsamlare. Den senaste tiden har han pantat ihop flera tusen till Hallsta ridklubbs insamling till en ny parahäst. Foto: Veronica Klemets

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    William Klemets började rida paralektioner tillsammans med en kompis på Hallsta ridklubb för tre år sedan. William rider ponny medan hans bästa vän har ridit på en av ridskolans stora hästar, 18-årige Zorro, som nyligen avlivades efter lång och trogen tjänst.

    Hästen med hjältenamn beskrivs som den lugnaste och tåligaste häst man kan tänka sig, skriver vlt.se som var först med att berätta om den insamling till ny häst som nu påbörjats, Ridgruppstävlingen 2022 – till minne av Zorro.

    – Zorro var en otroligt lugn och trygg ridskolehäst, som var perfekt även i vår paraverksamhet där han har lärt upp många ryttare genom åren, säger Malin Johansson, ridskolechef när Ridsport ringer upp.

    Dyrt med ersättare

    En ny häst av Zorros kaliber kostar runt 150 000 kronor, pengar som ridklubben inte har i dag. Det har lett till stort engagemang bland klubbens medlemmar och elever och för William Klemets har insamlingen extra stor betydelse. Så länge det saknas en stor häst för pararyttarna i klubben kan bästisen nämligen bara vara med på marken.

    – William vill ju ha sin ridkompis tillbaka, säger hans mamma Veronica Klemets.

    Efter att William läst om insamlingen där ett av förslagen var att panta burkar och flaskor, bestämde han sig för att ge allt på egen hand – pararyttarna ingår nämligen inte i ridgrupperna utan tränar individuellt.

    Och det har gått som smort. William har fått mängder med burkar och flaskor av vänner och bekanta, och via sociala medier.

    Hittills har William lyckats få ihop 2 000 kronor, som överlämnades till Hallsta ridklubb när insamlingen avslutades i söndags.

    Malin Josefsson håller när Ridsport ringer på tisdagen som bäst på att räkna ihop alla insamlingar och konstaterar att medlemmarna, genom allt från lott- och klädförsäljning till en clinic i sportkörning, dragit in en bra bit över 60 000 kronor.

    – Det betyder enormt mycket, flera företag har också valt att gå in och sponsra och insamlingen kommer att fortsätta. Vi har mellan 12 till 15 paraelever varje vecka och en ny stor lugn och stabil häst hade betytt massor, säger Malin Josefsson.

    Heldagskurs i potten

    Den person eller den grupp som samlat in mest pengar får en heldags ridkurs på ridskolan, men för William Klemets är det någonting annat än segerns sötma som lockat.

    Han tycker om att vara med hästarna och är i sttalle varje tisdag.

    – Om han har en dålig dag är det bara att luta sig mot hästen, så känner han sig bra. Men han vill att hans ridkompis också får en häst att rida på, säger mamma Veronica till vlt.se.

    Även om insamlingens första initiativ nu är avslutat, har William Klemets fått blodad tand. Han kommer fortsätta kämpa för att få tillbaka kompisen i sadeln.

    – Jag vill fortsätta panta, säger William.

    Här på Hallsta Ridklubb kan du läsa mer om insamlingen.

    Ridsport digital

    99:- i månaden