Sveriges första Landsdómari!

Sverige har fått sin första internationella Landsdómari i form utav Nina Bergholtz. Nina är en av tre kvinnliga Landsdómari, en finns på Island och en i Danmark nu äntligen i Sverige. Nina har 40 års erfarenhet av islandshästar och har varit med sedan starten, vi fick en snabb intervju med henne idag över telefon.

nina

Grattis till Titeln Landsdómari! Hur gick det till? Hur förberedde du dig?

Tack så mycket! Det ordnades ett seminarium i november 2016 för att utbilda och examinera nya GK domare då passade man på att samtidigt för första gången i historien utanför Island ordna en möjlighet för redan aktiva GK domare att prova att examinera sig till Landsdómari ( Nationell domare) den högsta nivån som finns inom GK. Jag tog chansen och försökte.

Det var inte så lätt att förbereda sig då det bygger mycket på den erfarenheten man har sedan tidigare. Men jag hade under åren dömt mycket tävlingar bl a både Svenska och Danska mästerskapen i GK. Jag läste på mycket om regler, reglementen och domarhandledningen samt tittade på de bedömningsfilmer som vi skulle träna på. Jag har också genom alla de år jag dömt GK haft mycket hjälp av att jag också är avelsdomare också dömer mycket avelsvisningar, föl och unghäst bedömningar samt mitt mångåriga arbete med hästar som ridinstruktör, utbildare och föreläsare, tävlingsryttare mm. Helt enkelt en Islandshäst nörd sedan 40 år tillbaka!

Vad innebär det ny för dig att vara Landsdómari ?

Det innebär att jag nu har behörighet att döma de högsta tävlingarna även på Island som Landsmót och Fjordungsmót mm. Det gör också att jag kan jobba ännu mer med utbildning inom GK. Vilket jag tycker är väldigt roligt och inspirerande.

Vad är det bästa med GK?

Den otroliga glädje som man ser hos hästar och ryttare. Det känns alltid som Gaedingakeppni är en så positiv och rolig tävlingsform som både är väldigt rolig att döma och att tävla i. Det finns också så bra klasser för alla både barn, ungdomar och vuxna på alla nivåer. Nu håller man också på att ta fram en speciell GK tölt klass som troligen kommer som att visas upp på World Tölt i Odense i februari.

Hur ser du på framtiden för GK i Sverige?

Jag tycker att framtiden ser ljus ut. Vi har fått 4 st nya domare och det arbetas mycket för att utveckla samarbetet med Island och även de andra Nordiska länderna. Det är mycket efterfrågan på föreläsningar, utbildningar och prova på tävlingar inom GK och antalet tävlande och tävlingar har ökat för varje år. Något som också är mycket positivt är att flera nya 300 m ovalbanor har byggts eller under byggnad runt om i landet.

Gaedingakeppni är en tävlingsform som har en lång tradition och som har utvecklats genom årtionden på Island för att utse den bästa och vackraste ridhästen. Jag tycker att Gaedingakeppni har ett speciellt skimmer och en själ som speglar vår hästras på ett utmärkt sätt. Min lycka när jag dömer är att få möjligheten att se fantastiskt vackra hästar visas upp av skickliga ryttare. Hästar som med en otroligt stolthet, urkraft, utstrålning med smidiga rörelser, takterna gångarter och stor ridbarhet intar och äger banan. Helt enkelt en ”riktig” Islandshäst!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *