Veterinärt
2 december 2022 07:20
Ridsportplus

Forskningsnyhet: Så påverkar sluttande underlag hälta

HästhälsaHältor kan se både värre och mindre allvarliga ut om hästan travas på ett sluttande underlag, detta visar en brittisk forskningsstudie.

Forskningsnyhet: Så påverkar sluttande underlag hälta
Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästar travas i regel upp i en plan löpargång med fast underlag vid hältbedömning. En grupp engelska veterinärer har undersökt om hältan påverkas om underlaget lutar.

    Tio hästar med känd frambenshälta och åtta som diagnosticerats med bakbenshälta fick trava i en sluttning, iförda sensorer för att mäta graden av hälta. Först gjordes mätningar på helt plan asfalt, därefter gjordes samma sak när hästarna travade i lätt uppförsbacke (2,4 grader) och sedan nedför samma lutning. Resultatet blev att när hästen travade i en lätt nedförslutning, såg en bakbenshälta mindre allvarlig ut. När en bakbenshalt häst i stället travade uppför såg bakbenshältan värre ut.

    Även frambenshältorna påverkades av att underlaget inte var plant, men inte lika mycket. En del hästar haltade på motsidans ben, både vid framdels- och bakbenshälta, när de visades på sluttande mark.

    Projektet visar att platsen där hästen ska travas bör vara så plan och jämn som möjligt för att resultatet ska bli rättvisande. Även den svaga lutning som användes vid försöket medförde stor skillnad på de halta hästarnas rörelsemönster.

    Källa: An objective study into the effects of an incline on naturally occurring lameness in horses. James Bailey et al, J Med Vet & Sci 2022.

    Jubileumsläsning: Forskning om hästens väl (15)

    Ridsport digital

    99:- i månaden