En sak som jag själv alltid vill göra med mina hästar är att lära känna dom så bra så jag kan läsa av dom i alla lägen.

Och inte bara på marken utan även under ridning. För att bli en ryttare av en annan nivå anser jag att en av dom viktigaste egenskaperna är att ändra sig förhållande till den häst man sitter på. Alla hästar kan inte vara likadana precis som oss människor. Alla kan inte bli Victoria secret modeller brukar jag säga och tyvärr tycker jag att man idag ser alldeles för mycket trångsynthet att alla  hästar SKA kunna göra vissa saker istället för att lära känna hästen och gå dens väg. Gå din hästs väg helt enkelt. pressa den inte till saker som kanske den borde kunna om det gör den mer arg än bättre och det kanske inte gör någon större skillnad i längden. Fokusera på enkla saker och att hästen e lydig och gör träningarna roliga. Framför skänkeln och att hästen är lätt i handen är mitt motto.

Att kunna rida enkelt är det som tagit mig dit jag är idag. Många medaljer senare och många erfarenheter rikare så är jag så tacksam för att jag kan oftast bara rida på känsla och lämna all teori åt sidan. Det är detta jag försöker få mina elever lära sig rid och känn efter hur det känns och ha kul. Kan man släppa kontrollbehovet kommer man märka hur mycket mer man kan lära sig av sin häst som ingen instruktör kan lära er.

Jag har själv haft en hel hög med väldigt speciella hästar som inte passar i ”ramen” men visat sig vara fantastiska tävlingshästar  om man gör på deras sätt och deras villkor.

2 hästar jag lärt mig sanslöst mycket av är Seth fra Nöddegården och Kavaler fra Kleiva. 2 väldigt bestämda herrar men mycket åsikter som man får förhandla med, men det har också varit mina absolut mina favorit hästar som gett mig så mycket av allt. Allt från kunskap till Medaljer.

En rolig sak att tänka på för alla er där ute :)

våga testa saker som man ibland kanske inte tror ska funka .

Kram Helena

Foto: Jenny Mukka

Foto: Jenny Mukka