Intervju med Filippa Montan

Bild: Sofie Lahtinen Carlsson

En kort intervju med SM finalisten Filippa Montan,

Bild: Sofie Lahtinen Carlsson
Bild: Sofie Lahtinen Carlsson

Berätta kort om dig själv och vad du jobbar med?
Jag är uppvuxen med islandshästar sedan jag var 7-8 år. Nu jobbar jag på familjegården Margaretehof, Kristianstad, Skåne och driver också mitt eget företag, Margaretehof Hästhälsa & Rehab. Jag är utbildad unghästtränare/tränare, instruktör FEIF nivå 3, massageterapeut för häst samt Equiopat (specialiserad på rehabilitering). Förutom att träna hästar på klassiskt vis så har vi även vattenband, vibrationsgolv och terapeutiskt spa som är perfekta hjälpmedel för en allsidig träning eller rehabilitering. Vid massage arbetar jag med elektroterapi och laser. Utöver det så instruerar jag gärna. Älskar att ha elever.

Hur ser planerna ut för i år? Vilken/vilka häst(ar) satsar du på?
I år hoppas jag på att komma ut på banorna med tre hästar. Först och främst är det ju självklart min diva, Röst frá Lækjamoti, som jag kommer tävla i V1 och T1. Jag hoppas att hon håller sig frisk och fortsätter att utvecklas lika stadigt som förra året. Det hade ju varit väldigt kul att få representera Sverige på NM här på hemmaplan (bokstavligen) så det satsar vi på. Sen har jag min hingst, Hrói frá Flekkudal, som jag äntligen har lite mer tid att satsa på. Med honom är siktet nog mest satt på GK A-flokk där jag tror han kan göra sig riktigt bra. Jag har även en helt, för mig, ny häst, Spói frá Litlu-Brekku. Han är en 12-årig valack som har tävlats av Sigurbjörn ”Diddi” Bárðarson på Island och av Reynir Örn Pálmasson på VM i Holland förra året. Vi kommer mest att tävla för att lära känna varandra men planen är framförallt T2 som är min absoluta favoritgren. Kanske vågar vi oss på både femgång och stilpass också men det får vårens träning avgöra. Jag har inte bråttom.

Vad ser du mest framemot i år?
Jag ser mest framemot att komma ut på tävlingsbanorna med Röst! Hon älskar tävlingsbanorna och det är ren lycka att tävla henne. Hon känns redan bättre och fräschare än någonsin. Sen måste jag ju säga att det ska bli vansinnigt kul med NM som ska gå av stapeln här hemma på Margaretehof.

Bästa minnet från 2017?
Oj!!! Det var ett väldigt bra år tävlingsmässigt för mig och bara tanken på tävlingar med Röst får mig att le. Men om jag måste välja så tror jag att det får bli den fantastiska stämningen på World Toelt i Flyinge. Det var en riktig ”pick-me-up” efter en motig träningsmånad och satte tonen för min och Rösts fortsatta utveckling förra året. Sen måste jag säga att känslan i fyrgångsuttagningen på SM är svårslagen. Poängen blev säsongssämsta men vi har aldrig varit så samspelta. Underbar känsla!!! T1 finalen var också väldigt rolig med en riktig härlig publik och glad häst.

Vem/vilka tror du kommer att glänsa på tävlingsbanorna i år?
Ännu en svår fråga… Det finns så många fina ekipage och nämner jag en så är jag rädd att jag glömmer en annan. Haha får man säga sig själv?!? Åtminstone hoppas jag att vi kommer glänsa!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *