Exklusiv clinic på Kronholt

Nils-Christian Larsen öppnade upp sitt fina Kronholt förra helgen, och höll en clinic tillsammans med Charlotte Cook, världsmästarinna i pass samt veterinär. Clinicen fokuserade på att bygga upp konditionen på islandshästar , på tre olika nivåer. Nivåerna var baserade på turridningshästar, hästar som tränar och tävlar på mellannivå, samt hästar som tävlas och tränas på elitnivå.

Vi tillbringade förmiddagen med att gå igenom anatomi och fysiologi, där man även jämförde olika hästrasernas förutsättningar. Det var intressant att höra skillnaden exempelvis mellan islandshästar, quarterhästar och travare, då musklerna inte har samma tillväxt och hur man kan öka de olika muskelgrupperna med olika sorters träning under tidsintervaller. Vi talade om hur man förebygger skador genom att träna hästarna på rätt sätt. Charlotte berättade hur viktigt det är att tänderna blir kontinuerligt kollade då det kan påverka väldigt mycket hur nacke och bröstmuskler arbetar.

Ett förslag var att blanda aerobisk träning med anaerobisk träning i intervaller under viss tid. Charlotte arbetar mycket med pulsklocka för att försäkra sig om att hästen arbetar inom ramarna, för att få ut det bästa av träningen.

Charlotte har under en tid arbetat med 10 islandshästar i en träningsgrupp, där man tränat enligt Charlottes upplägg, och mätt värdena på alla under denna period. Det har visat sig att samtliga har visat på bättre resultat.

Vi fick även lära oss hur viktigt det är att kunna avgöra om man tränar anaerobt eller aerobt och vad som händer i kroppen och musklerna på hästarna när man tränar. När man tränar aerobt och pulsen går upp rejält och hästen arbetar så bildas det i musklerna ett ämne som heter laktat(mjölksyra). Det tar 72 timmar för laktatet att gå ur kroppen och tillbaka till ursprunglig nivå. Du kan träna din häst att hantera laktatnivån bättre och bättre genom rätt konditionsträning under en tid.

Charlotte berättade mycket inspirerande om hur hon lägger upp träningen för hennes tävlingshästar och hennes tankar runt detta. Vi fick ta del av olika träningsupplägg för olika nivåer som på sikt kan öka både kondition och muskelstyrka. Hon talade även om vikten av att ryttaren håller sig i form och har en god kondition och att det är viktigt att ryttaren tränar på likvärdig nivå som hästen. Tänkvärt för oss alla.

I slutet av dagen hade vi praktisk genomgång av konditionstest på två olika hästar, vi fick dessutom tips på hur man bla stärker coren på hästen med enkla övningar.Det var en mycket inspirerande clinic som gav mycket bra input till en ny sorts träningsprogram.

Clinicen gick i äkta Nils-Christian Larsen style, dvs röda mattan rullades ut till besökarna, där man gick direkt fram till ”the wall of fame” och blev fotograferad för att sedan avnjuta ett glas champagne. På Kronholt känner man sig alltid välkommen!

Text: Sirpa Brumpton och Catta Jernse

Foto: Camilla Brodam

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *