Grýla och Leppalúði

De isländska jultomtarna – 13 stycken och Grýla och Leppalúði är deras föräldrar.

Jultomtarna på Island är annorlunda än någon annan stans på jorden. De är sammanlagt tretton stycken och tomtemor och –far heter Grýla och Leppalúði.

Familjen bor i bergen. Inget vet precis var de har sitt hem. Grýla och Leppalúði är ett ganska otäckt par. Tomtemor Grýla är stor och ful och hennes favoritmat är kött från olydiga barn. Hon är därför ofta ute och letar dessa besvärliga barn. Hennes man, tomtefar, är mycket mindre och trevligare. Han håller sig mest hemma i grottan och är bara lat och ids inte göra något. De har en katt, ”Julkatten”. Han är fräck och brukar skrämma dem som inte fick nya kläder inför julen – eller åtminstone stjäla julmaten från dem.

00_gryla     Grýla och Leppalúði

(Teckningarna är från webbsidan “jolamjolk.is”)

Jultomtarna kommer till bygden, en per natt från den 12 december och fram till julafton.

De tretton barnen, tomtarna, kommer ned till bygden inför julen. En per natt. De kommer alltid på natten när det är mörkt. Nuförtiden är tomtarna ganska snälla och givmilda, men förr i världen då var de elaka och skrämdes och bråkade. Lite besvärliga är de nog än, de stjäl mat, de stör och smäller i dörrar, de tar stearinljus m.m., men så kommer de alltid med paket till barnen. I alla fall om de varit snälla. De isländska barnen vet vad de ska göra: Sätta en sko i fönstret och  när de vaknar så har tomten förhoppningsvis satt något i skon. Om de som sagt varit snälla. Har de varit dumma, då får de en potatis i skon, inget vidare.

Så efter julen far de tillbaka hem till sin grotta i bergen. En per dag. Den som kom först, han far tillbaka på juldagen och så i tur och ordning till och med trettondagen. Hela året är de så uppe i bergen och ingen ser dem då…

12 december:
Den förste som kommer denna natt heter ”Stekkjastaur”.  Han ser lite särskild ut och har träben. Det sägs att han brukade suga mjölk från tackorna. Det gick dock i allmänhet illa, ty han hade träben.

01_stekkjastaur

13 december:
Denna dag kommer ”Giljagaur”. Han smög sig in i ladugården och skrapade skummet av mjölkkannorna när ingen såg honom.

02_giljagaur

14 december:
Det var tomten Stúfur som kom till bygden nu i natt den 14 december. Han är den tredje i raden av de tretton och sägs vara den minsta. Han skrapar matresterna ur grytor och pannor.

03_stufur

15 december:
“Þvörusleikir” heter jultomten denna dag. Han är fjärde i raden av tomtarna. “Skedslickaren” kunde vara en god översättning. Han roar sig med att smyga in i köket när husmor eller tjänstefolket gick ut en stund, så smakar han ur grytorna med skedarna som är i dem.

04_tvorusleikir

16 december:
“Pottaskefill” kommer till bygden den 16 december. Han skrapar matresterna ur grytorna. Denna tomte är nummer fem i raden av de 13 tomtarna.

05_pottaskefill

17 december:
Nummer sex i raden av jultomtarna heter “Askasleikir”. Han kommer till bygden natten till den 17 december. Namnet kanske kan översättas med “Matbacksslickaren”. I gamla dagar, när folk åt sin mat ur träbackar, gömde han sig under en säng. När folket hade ätit klart och lade sina matbackar på golvet för hundarna och katterna, då passade “Askasleikir” på och nådde i backarna och skrapade ur dem.

06_askasleikir

18 december:
I dag den 18 december är det dags för “Hurðaskellir”.

Namnet betyder ungefär “Dörrsmällaren”. När han kommer till bygden nu den 18 december så smäller han i dörrar och stör folk i sömnen. Han är därför inte särskilt populär. Men om man hör dörrar och fönster smälla i blåsten, så är det inte alls blåsten som är orsaken, utan då är det “Hurðaskellir”, som är å färde.

07_hurdaskellir

19 december:
Nu kommer ”Skyrgámur”. Skyr är en sorts filmjölk eller joghurt, som bara finns på Island. Den har gamla traditioner i det gamla bondesamhället.  ”Skyrmonstret” kunde man kanske säga att han heter på svenska. Han är stor och stark och älskar skyr. Han letar i matförråden efter skyr och äter och äter tills han är alldeles proppmätt.

08_skyrgamur

20 december:
”Korvtjuven” heter näste tomte. På isländska ”Bjúgnakrækir”. Han är mycket vigulant och svingade sig upp i taket, där korvarna hängde och satt så där på krokarna och smaskade korvarna i sig.

09_bjugnakraekir

21 december:
Passa er nu och stäng alla fönster. Tomten idag heter nämligen ”Gluggagægir”, eller ”Fönstertittaren”. Han brukar smyga fram till fönstren och kika in. Om han ser något intressant så försöker han ta det.

10_gluggagaegir

22 december:
”Gáttaþefur” heter den som kommer idag. Han har väldigt stor näsa och kan sniffa upp det mesta. Han känner på lång väg, ja ända upp till fjället, lukten av det lövtunna ”laufabrauð” som islänningarna steker till julen. När han känner lukten då beger han sig ned till bygden och kikar in genom dörrspringan till att njuta av doften.

11_gattatefur

23 december:
Den tolfte tomten heter ”Ketkrókur”, som på svenska betyder ”Köttkroken”. Han har en lång stav med en krok i ändan och den sticker han ned genom skorstenen för att ”kroka” i ett rökt fårlår, som hänger ovanför spisen i köket.

12_ketkrokur

24 december:
På självaste julafton kommer ”Kertasníkir”, eller ”Ljussnattaren”. Han är den trettonde och sista. Han gillar stearingljus. Men egentligen var det de gamla talgljusen, som han gillade, för dem kunde han äta. Å andra sidan tycker han att lågan från ljuset är så vacker, att han ibland är tveksam om han ska äta ljusen eller ej.

13_kertasnikir

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *