Breaking News

Test av Fagerbits


I oktober var vi såklart på plats på Elmia Icelandic powershow och där träffade vi på Louise Fagerström som är grundare och ägare av företaget Fagerdesign. Vid det här laget känner troligtvis de flesta till de populära Fagerbetten och vi var lite nyfikna på detta och fick tillfälle att testrida två varianter av dessa. 

Vi fick ett oerhört trevligt bemötande av Louise som dessutom följde med ut i stallarna och testade ut bettet på plats till en av hästarna. Louise är väldigt noggrann och ställer många frågor om din häst, och förklarar sedan på ett suveränt sätt varför just det bettet skulle kunna vara bra för din häst.

Fagerbetten är anatomiskt utformade och väldigt genomtänkta i sin konstruktion. Det finns många olika modeller och för olika problem, och på deras hemsida www.fagerbits.com kan du lätt orientera dig och hitta en modell som passar din häst. Mundelen i betten utgörs av titan och hästarna gillar detta mycket då det blir en lätt känsla i munnen. Alla delar är dessutom handgjorda.

 Vi testade Fagers Titanium Roller Loose Rings bit – B I A N C A

Bianca uppskattades mycket av vårt sexåriga sto som gillar fart och fläkt och kan lägga sig på bettet och bli lite stark stundtals. Med Bianca upplevde vi att hon blev betydligt lättare i handen och mer uppmärksam samt väldigt positiv till arbete. Hon slutade att bita tag i bettet och tog ett mjukt stöd istället. Detta ledde till att man kan till stor del kunde använda endast sitsen i ridningen. Halvhalterna som vi tidigare haft lite olika åsikter om gick som en dans helt plötsligt. Man fick en lättare känsla överhuvudtaget och en fantastisk bärighet.  

Vi testade det även på en av våra andra hästar som är lite svår att hitta bromsen på ibland. Med detta bettet blev han mer uppmärksam och upplevdes som mjukare och mer lyhörd. Han har haft en tendens att hänga sig lite i höger hand och det blev en markant skillnad på detta med Bianca. Vi upplevde även att han verkade tycka om att ha bettet i munnen på ett helt annat sätt än innan.

En god vän fick även testa detta bett på kurs och hennes åsikt var:

”Bettet kändes finfint! Reaktion direkt och ändå med en mjuk kontakt. Det var lätt att få ett jämnt stöd på båda tyglarna och koordinationen mellan vänster och höger tygel.”

Vår summering av Bianca är att det är ett bett som många hästar kan tycka om och absolut ett bett att testa! 

Vi testade även det mycket omtalade Fagers Icelandic Titanium Single Jointed Short Shanks bit – S A B I N A 

Här pratar vi Rolls-Roys i form av ett bett! Vi blev väldigt positivt överraskade av hur många hästar som verkligen gillar detta bett. En av våra hästar som trivs bäst på ett babypelham gick som en klocka på detta bett. Om man skulle vara petig så skulle det enda negativa vara att han kan bli lite för hög i formen då det känns som att han blir påverkad av att bettet är så lätt i hans mun. De korta skänklarna gör att bettet blir snarlikt att rida på ett pelham , men med vinsten att man slipper dubbla tyglar. Bettet är skonsamt och mjukt men ändå med en väldig tydlighet. Vi har testat detta på sex helt olika hästar och det gick hem hos alla. Det blir en oerhört mjuk kontakt och det gör enligt vår upplevelse en mer harmonisk ridning. Man får en jämn fin kontakt som är fjäderlätt. Ett bett som man kan använda såväl varje dag som vid tillfällen när man vill ha det där lilla extra.                                                                                                     Vår utvärdering av detta bett är att alla borde ha ett i sin sadelkammare.

Vi hoppas kunna återkomma med fler recensioner av andra modeller på dessa bett framöver.

Artikel:

Catharina och Rebecca Jernse 

Foto: Copyright Fagerbits

Ni hittar all info om fagerbits på www.fagerbits.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *