Exklusiv intervju med Stian Pedersen

Vi hade den stora möjligheten att få en intervju med flerfaldiga världsmästaren Stian Pedersen under Icehorse festival i folkvimlet.

Stian är den första och enda som någonsin tagit medalj på VM i fyrgång, femgång och tölt på VM-nivå. Han har även studerat ett år på Hólar, där han även träffade sin blivande livskamrat, Agnes Helga Helgadottir. Därefter har han fortsatt att utbilda sig och kvalificerade sig till RIK stage III Instructor.

Stian berättar att han började rida tidigt då hans pappa är en känd hästprofil och att han var omgiven av islandshästar redan när han var liten. Pappa Björn Kjersem var en av de första utövarna i Norge av den klassiska ridkonsten, så därav fick Stian en mycket bra start på sin ridutbildning. Stian började tävla redan vid nio års ålder och har sedan dess varit topprankad både nationellt och internationellt.

Stian och Agnes driver stall SP i Norge och har tre barn Isak, Fredrik och Leona Dís. Stian och Agnes tävlar båda på internationell nivå med islandshästar, och Isak tar nu upp kampen om guld, dock i en annan sport, nämligen crosscountry skiing, och tävlat och tränat på elitnivå de senaste 2-3 åren, med bla OS-medverkan 2018 och är en del av Isländska landslaget, då mamma är islänning. Fredrik är 15 år och tränar fotboll och friidrott. 12-14 träningspass i veckan är vardagsmat för dessa två pojkar. Leona Dís 13 år spelar även hon fotboll och har vunnit talangmedalj för bästa klubben i Norge. Så det verkar som att barnen går i mammas och pappas fotspår vad det gäller att prestera.

Stian berättar att det är Agnes som är motorn i familjen och hon håller i tyglarna och ser till att vardagen fungerar, samtidigt som hon har ett heltidsjobb på ett kontor, utöver sin egen träning. Mycket planering krävs för att få in alla barnens träningar i schemat och samtidigt ha 35 hästar i träning på gården. Just nu är det mest egen avel som finns på gården och endast ett fåtal utifrån tas emot på träning. Det är mycket arbete med unga hästar som ska tränas för att så småningom upp i toppnivå. Gården har tre anställda, som bor på gården, och som tillsammans med Stian samverkar i ett bra team, vilket är det mycket viktigt säger Stian. De har en del unga hästar och försäljning med olika prisklasser, allt från 40 000- upp till 500 000 Nkr. Gården har ett samarbete med lantbruk och agronomstudenter där de arbetar två dagar i veckan på gården och får lära sig om islandshästar och även vara med och rida in unghästar på hösten, samt följa deras utveckling.

Stian startade tillsammans med Bent Rune Skulevold, Gait Academy. Stian är mycket tacksam för detta samarbete med Bent Rune som är en högt utbildad i ridläxa bla på Strömsholm och i England. Han kan allt om hästars historia 400 år bakåt i tiden. De har tillsammans träningsgrupper i Norge, Danmark och Holland.

Gården har en svensk kompanjon, Alf och Eva Björseth, som ursprungligen kommer ifrån Norge. Alf är väldigt engagerad och intresserad av avelsarbetet och har en speciell fingertoppskänsla för vad som blir bra. Han har även ett stort intresse av att förvalta individen på bästa sätt för att kunna prestera på elitnivå.

Norge nominerade Stian i år till FEIF trainer/instructor of the year, som han vann genom röstning från hela världen. Han känner sig väldigt hedrad över denna utmärkelse.

Om Stian fick önska vad han ville så skulle han önska att domarna i framtiden dömer vår sport efter kvalité och är objektiva i sitt synsätt.

Stian kommer tillsammans med Magnús Skúlason och Johan Häggberg till Stockholm för att medverka på Champions Clinic presented by Equsana den 12 okt detta året. Mer info om detta kommer snart.

Tack för intervjun Stian och vi ser fram emot att få se både dig och Agnes i Berlin på VM.

Agnes, Leona Dís och Stian


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *