Umeå Icelandichorse Meeting

I helgen var det premiär för en helt ny tävling, Umeå Icelandichorse Meeting, Norrlands största inomhustävling för Islandshästar. Tävlingen hölls på en av Sveriges största och modernaste ridanläggningar, Hippologum i Umeå. Det var första gången Islandshästarna intog denna stora anläggning, där det till vardags står 100-110 hästar uppstallade.

Lördagen inleddes med en paneldebatt med veterinär Linda Andersson, avelsdomare Nina Bergholtz och elitryttare/tränare Gummi Einarsson. Ämnet som diskuterades på ett mycket intressant sätt var Hållbar utbildning av den unga hästen, vilket satte tonen på hela helgen som ett välkomnande och utbildande arrangemang.

Cirka 55 ekipage av olika nivå startade under helgen, där första klass var ”First Time Start”. Kriteriet var att ryttare aldrig hade tävlat eller att hästen var 7 år eller yngre. I denna klass var det en öppen stämning med stor möjlighet att påverka sin visning, t.ex. var helgens mest populära funktionär ”Bullen” med i denna klass. Som trygg gentleman stöttade han virriga unga hästar runt banan på ett föredömligt sätt.

Tävlingsdagen fortsatte i en mycket bra anda och vi fick se en härlig variation av unga förmågor, ryttare som tävlade för första gången och mångåriga proffs. Femgången stoltserade med 9 startande och tävlingen avslutade för nattvila vid halv tio på kvällen. Domare under helgen var Anna Åhsberg, Malin Schön, Jennie Lindberg, Laura Pihkala-Posti och Nina Bergholtz.

Söndagens finaldag innehöll många fantastiska prestationer på tävlingsbanan varvat med passclinic med Gummi och Gaedingafimi-clinic med Wången. Juniorernas feather prize gick till 4 segrare gick förutom ära, segertäcke och fantastiska rosetter även hem med varsin check på 10 000 kr! V2 vanns av Sylvia Huuva med otroligt välridne Hector från Mariebäck på 6,70. Sylvia tävlade nästan på hemmaplan och hade endast behövt köra 30 mil för att inkassera vinsten. I T3 fick hon dock se sig slagen av skicklige Young Rider Jack Eriksson och Milla från Ammor, vars uppvisning belönades med hela 7,33. Hemresan gick nog lätt för Jack, som red hem hela 20 000 kr i helgen genom att även vinna T4 på Yggdrasil från Jarde på 7,17. Momentet lösa tyglar fick ett sus att gå genom publiken och belönades med fina 7,50 och även ungdomarnas Feather Prize för young rider.

Sista finalen fick vi uppleva Malin Olsson och fina Eydis från Finflo, vars pass fick rysningar att gå genom hela publiken och belönades med hela 7,17, totalpoäng 6,57. Malin vann välförtjänt både klassen och domarnas Feather Prize.

Malin uttalar sig såhär efter tävlingen:

”Umeå Icelandichorse Meeting var otroligt väl genomfört och genom de olika inslagen, paneldebatt och clinics blandat med tävling, vände det sig till en stor och bred publik. Arrangörer och funktionärer ska ha en stor eloge för sin professionalitet. Det känns verkligen hur mycket gediget jobb och engagemang som ligger bakom det här! Hippologum som anläggning får också högsta betyg, där finns allt som behövs för ett sådant här arrangemang. Personligen är jag mycket nöjd med mitt och mina hästars resultat under helgen. Jag tävlade mitt sto, Eydís från Finflo i två grenar, tölt T8 där vi placerade oss som tvåa och femgång F2 som vi vann med fina poäng, framförallt för pass. Jag deltog också med ett yngre sto, Snotra från Stenbro, som fick möjlighet till en lättsam och kravlös tävlingsdebut i grenen First Time Start, ett ypperligt tillfälle att få rutin och miljöträning inför framtiden. Men toppen av allt var ändå att få ta emot Feather Prize, domarnas pris för harmonisk och kraftfull ridning. Målet framöver det här året är att ta Snotra till sin första avelsvisning och fortsätta komma ut med henne på lite lättare tävlingar. Med Eydís är målet att delta på SM och vi har två kvaltävlingar inplanerade i maj, båda i Norrland – en på Wången och en i Lycksele. Vad gäller Umeå Icelandichorse Meeting har den definitivt fått en given plats i varje års tävlingskalender för min del. Det är ett stort tryck på tävlingarna söderut, de blir snabbt fulla och det är både långt och kostsamt för tävlande och publik att allt som oftast behöva åka långt, från norr till söder i vårt avlånga land. Jag tänker att det finns ett behov av fler större islandshästarrangemang även i Norrland och då med en förhoppning om att också vända strömmen och få tävlande som åker från söder till norr, sträckan är ju densamma.”

Evenemanget infriade arrangörernas förhoppningar om att bygga broar mot övrig ridsport, visa upp vår fantastiska ras för helt nya blivande Islandshästfantaster, bidra med utbildning och utveckling samt en härlig tävlings- och mötesplats för nya och erfarna tävlingsryttare.

Vi hoppas på återseende 2020!

Text: Linda Andersson

Foto Anna Nicklasson
Foton är tagna av Anna Nicklasson och Malin Schön

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *