Hästägartips
16 mars 2023 06:20
Ridsportplus

”Vi måste fråga hästen, inte kompisar på Facebook”

SadelgjordarDet spelar ingen roll hur bra sadeln ligger om gjorden drar den fel. Men den ultimata sadelgjorden finns inte. Det som passar en häst skaver på en annan. Så hur ska du kunna välja rätt? Vi talar om vikten av att sadelgjorden passar häst och sadel med Monica Andersson.

”Vi måste fråga hästen, inte kompisar på Facebook”
Sadelgjordar finns i många utföranden. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Betydligt mer energi läggs på att hitta sadel än på att förse den med lämplig gjord. Det vet Monica Andersson alltför väl. Hon jobbar med utprovning av utrustning på ett företag där de fokuserar på att utbilda hästägare – lära dem att tänka kritiskt och att kunna läsa hästens signaler.

    Tänker inte folk på gjorden när de köper ny sadel?
    – Bristande kunskap om utrustning har blivit ett stort problem. Många har en snedvriden syn efter att bara ha läst reklam på nätet; där marknadsförs sadelgjordar för tusentals kronor som något nytt och fantastiskt. Du måste komma ihåg att det handlar om produkter som ska sälja.

    Sadelgjordar_06
    Monica Andersson är utbildad Equipment Coach, vidareutbildad för Peter Winslow, Practical Anatomy and Biomechanics Course för Gillian Higgins, pain face och riden smärta för Sue Dyson, Prestige advanced saddle fitter och certifierad bit and bridle fittning, Equibitfit.

    Vad ska man då tänka på för att hitta rätt gjord?
    – Titta på hur hästen ser ut i maglinjen, var hästens sadelgjordsläge är och var stropparna hamnar på sadeln, de två måste stämma överens annars kommer sadeln att glida fram eller bak. Där hästen är som smalast, där kommer gjorden att hamna. Jämför med en människa med en kulmage – du kan inte dra åt skärpet rakt över magen, det kommer att hamna under. Det är samma sak med hästen.
    – Dessutom måste du tänka på att hästen ändrar form under året. På sommaren får den lätt en välvd mage, och gjorden kommer att glida framåt och drar då med sig sadeln i fel position.

    Hur ofta ska man se över passformen?
    – Flera gånger under året. Jag vet många som inte tittar under sommaren när hästen är ur form, men det är då – när hästen är som svagast – som man ska hjälpa den. Då glider många sadlar fram mot bogen och hamnar i bakvikt. Då är det jätteviktigt att ha rätt grejer. Vi måste lära oss att ta ett egenansvar och inte lägga över allt på sadelutprovaren.

    Kan du utveckla det?
    – Frågar jag hur någon har valt utrustning kan de säga ”jag har anlitat en sadelutprovare”. Om jag frågar när, kan de svara ”för tre år sedan”. Det är få hästar som håller samma form år efter år, det gör varken hästar eller människor.

    Går det att känna passformen själv?
    – Ja, du kan lära dig vad som är ett normalt tryck. På våra kurser får man prova olika sadlar och gjordar och lära sig att tolka hästen genom ”pain face”, en karta som har tagits fram genom forskning och tydligt visar hur hästen reagerar på obehag och smärta. Vi måste komma ifrån att läsa försäljningstexter; vi måste fråga hästen, inte kompisar på Facebook. Hästen är väldigt kommunikativ, det är vi som måste lära oss att tolka den.

    Sadelgjordar med platta och annan anatomisk design är populära. Är de bra?
    – Som med allt annat är de bra för vissa, sämre för andra. Men generellt kan man säga att en mjuk sadelgjord med jämnt tryck är trevlig. Liksom böjliga gjordar, sådana som anpassar sig efter maglinjen. Få hästar är symmetriska i sin kropp.

    Vad säger du om elastiska stroppar, och åtdragning?
    – Elastiskt på båda sidor är bra. Tänk dig själv om du skulle spänna ett skärp över revbenen när du springer… du skulle får svårt att andas, det skulle till och med kunna vara skadligt i längden.
    – När du drar åt, tänk på att alltid spänna lika hårt på båda sidor för att få ett jämnt tryck under magen, annars kan sadeln bli sned. Börja med den bakre stroppen. Det är den bakre som stabiliserar upp sadeln. Om du har flera stroppar och sadeln tenderar att glida framåt – använd de två främre stropparna, och tvärtom. Du ska sträva efter att få så rak linje som möjligt från sadelstroppen ner till gjorden.

    Fakta

    Sadelgjorden

    Sadelgjordar_03
    Sadelgjordar Foto: Sandra Nordin Johansson
    • Tänk på att ha lagom längd på sadelgjorden.
    • Har du en dressyrgjord, var noggrann så att spännena inte hamnar vid armbågen.
    • En sadelgjord som skaver beror många gånger på att sadeln inte är väl anpassad.
    • Dra inte åt sadelgjorden för hårt.
    • Glider sadeln – ta reda på varför.
    • Du kan behöva olika längder och typer av sadelgjordar under året om hästen ändrar sin maglinje.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2020.

    Ridsport digital

    99:- i månaden