Invändningar och kritiska frågor inför den nya avelsstiftelsen

Under över en månad nu så har en eldsjäl ifrågasatt styrelsen vägval angående aveln och dess framtid i Sverige. Eldsjälen heter Marcus Ljungqvist som bedriver Stuteri Stenholmen utanför Linköping och har varit involverad i islandshästens framväxt i Sverige. Marcus och hans likatänkande ifrågasätter starkt styrelsen  val att göra avelsavdelingen i SIF till en stiftelse. Bakgrund till varför aveln ska skiljas från förbundet är att SIF ska ansöka om medlemsskap i Riksidrottsförbundet, och då får inte aveln vara med. Marcus kämpar för att den nya avelsavdelningen ska bli en ideel förening istället för en stiftelse som är styrelsens förslag.

 

”I min juristfirma har jag ett uppdrag som kanslichef för en stiftelse. Min erfarenhet av detta säger att det är klart olämpligt att lägga avelsdelen i en stiftelse. Det är mycket komplicerat att ändra stadgarna, endast styrelsen har bestämmanderätt och insyn,etc. En stiftelse skall förvalta och dela ut pengar, inget annat. Vi som håller på med islandshästavel måste kräva att aveln hanteras i en demokratisk ideell förening.” Jurist Lena Jónsson Engström

I Bifogad fil nedan finns en Pdf som ursprungligen är avelsstiftelsegruppens presentation, men kompletterad med mina ( och många andras ) frågor kring stiftelseideen. Samt förslag på en mera demokratiskt ändamålsenligt organisation av aveln via en ideel förening – i tät samverkan med ”resten av SIF” eller idrottsorganisationen SIF.


avelnsframtid

One thought on “Invändningar och kritiska frågor inför den nya avelsstiftelsen”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *