Valne Rid & Rehabcenter

Valne Rid & Rehabcenter

bildbyline: foto Daniel van der Blij.

Ett nytt rehabcenter för hästar håller i detta nu att växa fram i den lilla byn Valne utanför Östersund. Grundarna till denna enorma satsning är Gudmundur ”Gummi” Einarsson och hans fru Maria Ärnström. Gummi som är mest känd för sina fantastiska framgångar på passbanorna med sin häst Sproti, och Maria för att hon under flera år varit lagledare för ungdomslandslaget. Vi har pratat med dessa två eldsjälar så att de kunde få berätta mera om sitt projekt.

 

”Idén att starta ett rehabcenter föddes med Sprotis gaffelbandsskada som har varit från och till sedan våren 2011. Vi visste att denna typ av Rehabträning skulle vara idealisk för att få tillbaka hästen i toppform, men det närmaste skrittband med vattenmotstånd vi hittade låg 60 mil hemifrån. Kändes lite väl dyrt att köpa in ett band bara för eget bruk…

Gummi gjorde lite research bland hästmänniskor i länet, veterinärer mm och alla trodde på detta. När så lokalerna fanns färdiga och intresset var stort så presenterade vi idén för Länsstyrelsen i Jämtland samt vår bank. Båda dessa gick igång ordentligt på affärsidén, och Länsstyrelsen gav oss 40% i investeringsstöd och banken gav oss förmånliga lån.

Det var snabba beslut från tanke till handling!”

Upplägget för Valne Rid & Rehabcenter AB är ett rehabiliteringscenter för alla hästraser i alla olika stadier. Träningen kommer att vara uppbyggd på olika nivåer. Allt ifrån Drop-in kunder som vill motionera sin häst på vattenbandet eller låta den stå i SPA tanken enstaka gång eller regelbundet, till hästar som behöver en skonsam träning för rehabilitering av skador.

”Träning i vattenband är ett otroligt bra sätt att stärka muskulatur samt öka konditionen utan att belasta hästen med vikt.”

”Vi kommer att ha ett nära samarbete med veterinär Ulf Hedenström på Travskolan Wången. Han kommer att finnas hos oss en eftermiddag i veckan samt vid behov.

Ett likadant samarbete även med equiterpeut Ingebjörn Öyhus samt specialisthovslagare Daniel van der Blij och Johanna Svensson.

Vårt mål är att inom kort kunna anställa personal på heltid till detta, gärna någon av de hippologelever som examineras från Wången i vår.”

bildbyline: foto Daniel van der Blij.

”Det fanns färdiga lokaler på gården för det här ändamålet och därför kändes det inte som en omöjlig uppgift att ta sig ann. Våran lokal kommer att rymma hela Rehabverksamheten med vattenband, therapeutic SPA, solarium med IR belysning, duschspilta samt fyra stycken patientboxar för inackorderingar.”

Vi frågar Gummi och Maria hur framtiden kommer se ut? Vad är deras vision och kommer ridträningsdelen fortfarande vara en stor del i verksamheten?

”Gummi som håller i spakarna, han är VD i det nybildade aktiebolaget Valne Rid & Rehabcenter AB, Maria sköter ekonomi och administration. Men på sikt så är förhoppningen att Rehabanläggningen ska kunna ha 1-2 personer anställda för den dagliga driften.

Vår vision är att det här blir en stor del i gårdens verksamhet. Vi vill gärna utveckla och komplettera häst och träningsstationen  för att kunna bedriva mer aktiviteter och utbildning på hemmaplan.

Ridträningen kommer absolut att fortsätta i precis samma utsträckning som förut, det är ändå ridningen som är själva själen i hästarbetet.

Rehabiliteringen kommer att fungera som ett komplement till ridträningen och vi kommer att kunna lägga in vattenträning och behandlingar i träningsupplägget för hästarna om det finns behov av det. Ta till exempel unga hästar som kommer för inridning, oftast rejält överviktiga efter att ha gått på unghästbete. Dessa hästar kan man träna upp i kondition, och få ner i vikt på ett otroligt skonsamt sätt samtidigt som man påbörjar inridning.

Framtidsplanerna är att få så bra snurr på hela vår verksamhet så att vi kan fortsätta utveckla och investera.Vi vill komplettera gården och  rehab med en Shock Wave maskin, ett travband, skrittmaskin och såklart ett ridhus. Önskelistan  är lång, men vi har en fantastisk gård med så många möjligheter, och vi har så många roliga idéer.”

”Målgruppen är alla typer av hästar. För de hästar som kommer att stå inackorderade veckovis på rehabträning ingår en veterinär, hovslagar eller equiterapeut kontroll där hästen undersöks och sedan utformar de ett träningsprogram som vi utför enligt ordination. Självklart kan man skicka problemfria hästar på inackordering veckovis för konditionsträning, viktminskning, muskeluppbyggnad mm. Drop in tider varje dag för de som kanske vill träna sin häst någon gång i veckan, eller prova enstaka gång.”

bildbyline: foto Daniel van der Blij.

Hur är det man säger…. Om man siktar mot stjärnorna så kanske man landar i ? (förhoppningsvis mjukt…)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *