Breaking News

Monty Roberts – “Mannen som lyssnar till hästar”

 

Legenden Monty Roberts var tillbaka i Sverige för att gästa Flyinge den 6 april 2013 och med över 2100 åskådare, vittnade det om att det inte var många hästälskare som hade missat detta!

Hästpedagogen Ann Lindberg är den enda certifierade Monty Roberts instruktören i Sverige och Ann är den som har arrangerat hela denna show och det var också hon som hälsade alla åskådare välkomna till denna spännande lördag kväll.

Med jubel och applåder som nästan fick taket att lyfta kom Monty (78 år!) inspringande i ridhuset. Monty Roberts showturné är döpt till ”the new generation” och handlar om att han vill förmedla till kommande generation att vi inte behöver bruka våld mot våra hästar varken i hantering av våra hästar eller vid ridning/träning. En jämförelse mellan tillåtelser av användandet av spö inom galoppvärlden gjordes. I Sverige är det tillåtet att använda spöet tre gånger men aldrig över axelhöjd eller att vinkla spöet medan i Norge får man inte rida med spö överhuvudtaget vilket gav en spontanapplåd från hela publiken. I USA däremot finns inga regler mot användandet av spö utan det får brukas precis så som man önskar och här var Monty väldigt tydlig att vi behöver inga spön när vi tränar eller rider våra hästar! Skandinavien är ledande inom hästvärlden genom att inte använda våld men det finns fortfarande mycket arbete som kvarstår.

Det 3-åriga stoet Top Model med ryttare på ryggen för första gången. | Foto Saga Blixt Åman

Efter att ha talat om icke-våld var det dags för Monty att demonstrera sitt träningssätt och in i ridhuset kommer ett treårigt sto som aldrig har haft sadel eller dylikt på sig. Monty släppte henne lös i rundcorallen och gjorde en Join Up® med henne och med hjälp av Monty och stoets kroppsspråk kunde vi se hur en kommunikation tog sin form. Det unga stoet började fixera sitt öra på Monty för att visa att även om hon inte visste vem han var så insåg hon att han var viktig i hennes liv. Stoet kom närmare och närmare och det betydde att hon ville vara tillsammans, vara nära Monty.

Hon började slicka sig om munnen för att visa att hon inte var farlig utan är en gräsätare och slutligen sänkte hon huvudet för att visa att även om Monty hade signerat ett osynligt kontrakt som innebar att han aldrig skulle bruka våld mot henne så är det ett jämställt partnerskap där Monty får vara styrelseordförande och ta det avgörande beslutet om det någon gång skulle behövas. Monty tog några steg framåt och stannade och stoet som hette Top Model skrittade fram till Monty och följde sedan honom vart han än gick med spetsade öron och en glad uppsyn. Stoet fick sedan sin första sadel och släpptes lös, efter några bocksprång så hade hon helt accepterat sadeln och Monty bjöd in henne igen. Monty´s nya ryttare Adrian, från Irland hängde sedan på Top Model några gånger innan han satt upp och därefter red Adrian runt själv inne i rundcorallen. Efter knappa 30 minuter hade detta sto alltså accepterat sin första sadel och ryttare helt utan tvång eller våld!

78 åriga Monty visade tillsammans med Sterling hur en riktig spin ska se ut! | Foto Saga Blixt Åman

Demonstrationen fortsatte lika intressant då vi fick se Sterling som är en willing partner häst utbildad av Monty och hans team i USA att själv gå till uppstigningspallen, vifta med flaggor samt dra en pressening likt ett brudsläp. Monty själv hoppade även upp och red en kort stund och gjorde några riktigt snabba western spin, där det var nära ögat att Monty nästan trillade av.

Foto Saga Blixt Åman

Därefter kom Ted in som var en bedårande liten B-ponny som var livrädd för plastpåsar. Det tog inte lång tid innan han skrittade lugnt över små som stora presseningar men även om han inte var helt säker på att plastpåsar inte skulle döda honom så kunde Monty nu röra honom med plastpåsar över hela kroppen.

Foto Saga Blixt Åman

Den tredje hästen vi fick se var ett otroligt vackert sto på 5 år som hade kommit på att hon kunde bocka av alla sina ryttare och ingen hade kunnat rida henne ordentligt då alla som hade försökt hade blivit avbockade. Det var heller inget exteriört eller medicinskt fel på henne då veterinär hade undersökt och röntgat ryggen på henne. Efter en Join Up® som gjorde att man blev helt tårögd då stoet visade ett så starkt förtroende för Monty, sadlade han henne men inga bockningar kom. Då fick Ardell hoppa upp som är en docka som ska simulera en ryttare men som är lite säkrare, stabilare och som sitter kvar oavsett vad. Inga bockningar kom då heller, så Monty hängde på flera plastpåsar men inget kunde få detta sto att tappa fattningen. Det var då dags för Adrian, Montys irländska ryttare att få hoppa upp. Adrian skrittade, travade och galopperade i båda varven på ett harmoniskt, avslappnat sto som inte visade tillstymmelse till bockningar. Det var helt fantastiskt!

Foto Saga Blixt Åman

Sist men inte minst kom ett arabsto som inte gick att lasta. Ägaren hade fått promenera till Flyinge inför denna dag. Stoet hade aldrig gått att lasta under de 5 åren som ägaren hade haft henne och de få gånger hon hade varit tvungen att köras någonstans hade veterinären varit tvungen att ge henne sedering (lugnande) men efter totalt 10 minuter tillsammans med Monty stod hon inne i släpet och jag tror ingen i publiken trodde sina ögon längre. På detta sto satt även ett Polarband för att läsa av stoets puls så att alla kunde se vilken stressnivå hon var på. Trots lite tekniska missöden där vi inte fick se hjärtslagen så tydligt som önskat så kunde man tydligt se att stoet, genom Monty Roberts arbete hade ett ganska lågt antal hjärtslag trots en stressfull situation. Lite insider information – Jag kan avslöja att vi lastade arabstoet efter showen och körde henne ända hem till stallet helt utan droger!

Helt plötsligt var en helt magisk show slut. Detta var en fantastisk kväll som tack vare Monty Roberts kunnande och härliga humor blev oerhört uppskattad och om inte annat, så vittnade de långa köerna till podiet där Monty satt för att skriva autografer om detta.

Jag håller själv på att utbilda mig till Certifierad Monty Roberts instruktör och alla vi som jobbade med hela detta arrangemang vill verkligen tacka alla underbara människor som spenderade sin lördag kväll tillsammans med oss för att se Monty Roberts jobba med dessa hästar. Vill du veta mer om Equus eller Join Up® är du välkommen att kontakta Hästpedagogen Ann Lindberg www.hästpedagogen.se eller mig Ryttarcoach Camilla Prager www.ryttarcoach.se

Lite kort om Monty

Monty Robert, 78 år, är mannen som är känd som “Mannen som lyssnar till hästar”.

Monty är en prisbelönt tränare som har tränat en mängd mästerskaps vinnare, är författare till flertalet bästsäljare, framgångsrik tävlingsryttare dock numera pensionerad, fd stuntryttare i Hollywood samt har hunnit vara fosterförälder till 47 fosterbarn förutom sina 3 biologiska.

Monty själv växte upp i ett våldsamt hem där hans fader orsakade Monty 72 brutna ben redan innan han blev tonåring. Fadern utövade även sitt maktmissbruk när han red in och tränade hästar genom att bryta ner hästarna tills de inte längre kämpade emot. Monty reagerade redan som barn på att det måste finnas ett annat sätt att träna hästar. Som pojke följde Monty de vilda mustanger i Nevada och där lade Monty märke till en icke-verbal kommunikation mellan hästarna, ett tyst språk han senare skulle komma att kalla ”Equus”. Monty införlivade ”Equus” i sin tillämpning av Join~Up®, en träningsmetod präglad av icke-våld.

Monty Roberts driver idag ett utbildningscenter på sin gård vid namn Flag is Up Farm i Kalifornien, där han och hans team utbildar certifierade instruktörer från hela världen där Montys mål är att ”Skapa en bättre värld för hästar och människor också”.

Sedan 1980 har Monty Roberts ett nära samarbete med Drottning Elizabeth II av England och sedan 2011 är Drottning Elizabeth Join Up® organisationens skyddshelgon vilket är helt unikt i sitt slag!

”Jag skapade inte mina träningsmetoder – jag bara upptäckte det naturen redan skapat”
Monty Roberts

 

Artikel skriven av Camilla Prager

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *