Avel
5 oktober 2022 19:45

Eldur frá Torfunesi till Tyskland

HingstÄnnu en hingst lämnar Island. Denna gång är det den 15-åriga Eldur frá Torfunesi som exporteras till Tyskland och därmed blir tillgänglig för uppfödare utanför Island.

Eldur frá Torfunesi till Tyskland
Eldur frá Torfunesi. Foto: Privat

Eldur frá Torfunesi (f-07, e Máttur frá Torfunesi, u Elding frá Torfunesi) har lämnat Island för Tyskland, det uppger Eidfaxi.is på sin sajt. Hingsten nya ägare heter Barbara Günther och bor på Gestüt Prachtwald i Tyskland.

Hingsten tilldelades hederspremie för sina avkommor i somras under Landsmót. Hingsten har i skrivande stund 25 avkommor med en totalbedömning över 8,0. Högst bedömda avkomman är det 10-åriga stoet Hremmsa frá Álftagerði III (f-12, u Gjálp frá Álftagerði IV) som har en totalbedömning på 8,73 varav 8,89 för ridegenskaper. Men Eldur frá Torfunesi har flera avkommor som startat på Landsmót, bland annat Skálmöld frá Þúfum (f-12, u Kyrrð frá Stangarholti) som tog sig till b-final i V1 med Mette Mannseth i sadeln. Avkomman Askur frá Holtsmúla 1 (f-14, u Askja frá Þúfu í Landeyjum) startade också under årets Landsmót.

Eldur frá Torfunesi visades av just Mette Mannseth och fick en totalbedömning på 8,60 som 5-åring. Hingsten fick då 9,5 för trav och 9 för tölt, spirit och helhetsintryck. Han fick dessutom 9 för benkvalitet och hals-manke-bog och som grädde på moset 10 för man och svans. Eldur frá Torfunesi är visad på Landsmót men har också startat Landsmót två gånger, ena gången med Mette Mannseth och andra gången med Birta Ingadóttir som då var young rider.

Här nedan ser du visningen på Landsmót 2012, då han fick bedömningen 8,39 med bland annat 9 för tölt och trav.

Ridsport digital

99:- i månaden