Finsk SISU

Sisu är ett speciellt finskt ord för kampvilja, envis uthållighet, ilska, att aldrig ge upp. Sägs ibland vara typiskt för det finska folklynnet. Det krävs en del sisu för att göra det som två finska ryttarinnor gjorde denna helg.

arnella1

Det Norska mästerskapet och det Finska mästerskapet för islandshästar var nu i helgen, på Biri i Norge och Ypajä i Finland. På det finska mästerskapet så slog Arnella Nyman till stort, hon vann fyrgången med Thor från Järsta med poängen 7.47, hon vann T2 med poängen 8.42, hon vann fyrgångskombinationen samt Feather Prize för god och harmonisk ridning. Med dessa resultat så klättrade ekipaget många steg på trappan mot en final på VM.

I Norge så var det en annan finsk som gjorde en strålande töltuttagning, det handlar om Katie Brumpton och Smári från Askagården. Katie bor och verkar i Skåne men har tävlat för det finska landslaget sedan 2002. Katie har tränat Smári sedan han var 4 år och idag är han 13, Katie har format Smári till något speciellt och idag är han en av de bästa tölthästarna i världen. Ekipaget slog till med hela 8.07 i töltuttagning, och detta är den 6 e högsta uttagningen i världen i år. De fick inte rida final för sådana är reglerna i Norge, utländska ekipage får inte ta finalplatser från landsmän.  Detta betyder även för Katie att hon har tagit stora steg mot en final på VM.katie smari biri

Det som är roligt med dessa två ryttare är hur de har en gemensam nämnare, Katie köpte Smári från Hjalti Gudmundson och Camilla Hed (avlare till Smári), Katie hjälpte Arnella att hitta och köpa Thor från Camilla och Hjalti. En fin anekdot på en strålande historia som ännu inte är slut.

 

 

 

Bild överst Arnella Nyman 

Bild under Katie Brumpton

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *