Träningstips
1 maj 2023 09:41
Ridsportplus

”Hitta beteenden att förstärka”

Positiv förstärkningVad innebär positiv förstärkning egentligen och kan vi vara säkra på att hästen verkligen uppfattar vårt beröm som beröm och våra sockerbitar som belönande?

”Hitta beteenden att förstärka”
”Du får helt enkelt inte full valuta för dina belöningar om hästen samtidigt jobbar för att undvika ett obehag”, menar Maria Yttermyr. Foto: Ulrika Malm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Föreningen ”Belöningsbaserad hästträning i Sverige” bildades 2020 och har i dag cirka 400 medlemmar. Ordföranden i föreningen, Maria Yttermyr, tror att det går att träna med enbart positiv förstärkning.
    – Belöningsbaserad träning är att utgå från positiv förstärkning i sin träning och leta efter beteenden att förstärka. Det innebär också att undvika negativ förstärkning i så hög utsträckning som det går. Målet är att hästen ska göra saker för att uppnå en belöning och inte för att komma undan till exempel tryck.

    Hon förklarar att grunden i traditionell hästträning handlar om att jobba med negativ förstärkning. När hästen går undan för tryck ger vi en eftergift och eftergiften lär hästen vad det är vi vill.
    – Det är därför vi pratar så mycket om hur viktig eftergiften är. Utan eftergiften upplever hästen aldrig någon lättnad och då försvinner ju motivationen att göra något alls.

    Hästen vill inte att träningen tar slut

    Maria-foto-privat
    Maria Yttermyr är ordförande i föreningen ”Belöningsbaserad hästträning i Sverige”.Foto: Privat

    Maria menar att det blir fel att prata om eftergiften som en belöning då den per definition snarare är en lättnad. Hästen upplever lättnad när trycket försvinner.
    – När du tränar med positiv förstärkning blir det precis tvärtom. Där uppskattar hästen inte alls när träningen tar slut. Du kan alltså inte använda paus som en belöning för hästen somt tränats med positiv förstärkning.

    Hur hästen upplever träningen spelar stor roll, tycker Maria. Det ger en helt annan känsla när hästen gör något för att få en belöning istället för att komma undan ett obehag. Går det då inte att träna med en kombination av positiv och negativ förstärkning? Nja, svarar Maria. Det går inte att få samma positiva känsla hos hästen när den måste fundera på vad den ska göra för att undvika obehag som när den bara funderar på hur den kan få sin belöning, tycker hon.
    – Du får helt enkelt inte full valuta för dina belöningar om hästen samtidigt jobbar för att undvika ett obehag.

    Utesluter inte negativ förstärkning

    Även om Maria tränar uteslutande med positiv förstärkning är hon tydlig med att det inte innebär att hon aldrig behöver använda tryck och eftergift. Däremot är hon noga med att inte göra det slentrianmässigt och har en plan för att undvika det i så stor utsträckning som möjligt.
    – Om jag leder min häst och den vill gå och beta på grannens gräsmatta får jag ju stoppa hästen i grimman. Det innebär ett kort inslag av tryck och eftergift, men jag bygger inte min träning på tryck och eftergift. Jag kommer inte att fortsätta stoppa hästen i grimman när vi passerar gräsmattan, utan i stället lägger jag tid på att träna med belöning när vi går förbi gräsmattan.

    Målet är att alltid lägga upp träningen så det blir mer lönsamt för hästen att följa än att inte göra det.
    – Inslagen av negativ förstärkning finns säkert i all träning men i stället för att använda det som metod tänker jag att jag vill lära hästen genom att addera en trevlig händelse.

    Fakta

    Träna belöningsbaserat och tävla?

    Att tävla och samtidigt träna belöningsbaserat går alldeles utmärkt, menar Maria Yttermyr, som själv tävlat westernridning. Men du får vara beredd på att det kan ta längre tid att få hästen startklar och att en del grenar lämpar sig bättre än andra.
    – Momenten i westerngrenarna passar bra eftersom du ska sitta väldigt lugnt och stilla på hästen med slak tygel och du får använda verbala signaler om du vill. Jag kan tänka mig att det är svårare i dressyr där det finns synpunkter på hur inverkan på hästen ska se ut.

    Träningen går till så att du lär hästen att gradvis göra fler och fler saker i följd innan den får sin belöning.
    – Precis som du kan träna en hund att utföra flera moment i rad i väntan på belöningen som finns utanför banan så kan du också träna en häst på samma sätt, säger Maria och fortsätter:
    – Det roliga är att när du har moment inlärda med positiv förstärkning så kan du använda momenten i sig som belöning. Och eftersom hästen inte jobbar för eftergift utan för att få belöning blir den mer pepp ju längre in i programmet du kommer, i stället för att bli mattare.

     Tränar du med uteslutande positiv förstärkning innebär det dock att du behöver lägga extra mycket tid på att miljöträna och motbetinga saker hästen kan uppleva som stressande i en tävlingssituation. Det innebär att göra hästen bekväm med allt som kan dyka upp på tävlingsplatsen och det är tidskrävande.

    Istock-955133292
    Hästar motiveras av mat.

    Godisbelöning = bufflig häst?

    Blir hästar buffliga av att få godis? Många svarar säkert ja men Maria säger nej, inte om vi belönar på rätt sätt.
    – Hästar är väldigt matmotiverade och det gör dem väldigt lätta att träna med godisbelöningar. Men om vi jämför med en hund, så är det normala för en häst att äta lite hela tiden. Det gör att hästen har jättelätt att känna frustration när den inte upplever tillgången på mat som förutsägbar.

    Grundregeln när du vill träna belöningsbaserat är därför att aldrig träna en hungrig häst, utan att först se till att den har tillgång till grovfoder innan du börjar jobba med den. Använd hellre hö som belöning än morotsslantar som går väldigt snabbt att tugga. Det gäller också att vara riktigt generös med belöningarna och att hålla övningarna enkla så att hästen lätt kan göra rätt.
    – Med en ny häst ser jag till att hästen har mat på marken och sen belönar jag med samma mat från handen för att inte hamna i frustration. Jag jobbar med lätta övningar i början och tänker på vilken teknik jag använder när jag belönar. Det härliga med hästar som tränats belöningsbaserat på rätt sätt  är nämligen att de inte tigger alls, säger Maria. De har i stället lärt sig att vända bort huvudet för att få sin belöning.

    Ridsport digital

    99:- i månaden