Nyheter
30 april 2023 08:10
Ridsportplus

Var fjärde veterinär funderar på att lämna yrket

VeterinärbristMinskad administration och lägre förväntningar från djurägare. Det är några önskemål från veterinärer som kommer fram i en undersökning av Sveriges Veterinärförbund där mer än var fjärde svarande uppger att de funderar att lämna yrket.

Var fjärde veterinär funderar på att lämna yrket
Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Rapporterna om bristen på veterinärer i Sverige har varit många de senaste åren. För att försöka hitta lösningar har Sveriges Veterinärförbund gjort en undersökning bland sina medlemmar. Medlemsundersökningen gjordes i början av året och visade att endast 38 procent av de yrkesverksamma veterinärerna som svarade på frågorna anser sig ha en god arbetsmiljö, och endast 35 procent tycker att de hinner med det direkta patientarbete inom sin arbetstid. En hög andel av respondenterna har varit sjukskrivna, funderar på att byta arbetsplats eller lämna yrket helt. Detta berättas i ett pressmeddelande från Sveriges Veterinärförbund.

    Ur undersökningen med tillfrågade veterinärer

    • 31 procent arbetar deltid på grund av arbetsbelastning.
    • 27 procent har varit sjukskrivna senaste 12 månaderna.
    • 36 procent funderar på att byta arbetsplats (51 procent för statligt anställda klinikveterinärer).
    • 26 procent funderar på att lämna yrket helt.

    Sveriges Veterinärförbund anser att staten bör agera som en föredömlig arbetsgivare och har begärt ett nytt möte med landsbygdsminister Peter Kullgren för att diskutera akuta åtgärder, utöver de långsiktiga förslag som finns i djursjukvårdsutredningen.


    – Att öka antalet veterinärer på kort sikt är inte möjligt, men arbetsbelastningen kan minska genom exempelvis ökade stödfunktioner, minskad administration och rimliga förväntningar från djurägare, säger Eleonor Fredler, veterinär och förbundsordförande i Sveriges Veterinärförbund.

    En bättre arbetsmiljö är också viktig för att behålla personal i branschen, menar hon. Även en relativt sett dålig löneutveckling kan ha betydelse.

    Ridsport digital

    99:- i månaden